Podzim je obdobím, kdy nás téměř všechny sužují nemoci, nachlazení a často musíme také užívat antibiotika. Víte, ale co s tělem dělají? A jak to zvrátit?
Musíte užívat antibiotika? Postarejte se o to, aby vám neuškodila a dodržujte jistá pravidla!
Antibiotika sice léčí, ale zároveň tělu poměrně dost škodí. To, jak vám ale uškodí, můžete sami ovlivnit. Antibiotika by se měla předepisovat jen v případech, že je to opravdu nutné. Ničí sice bakterie a například v případě, že máte angínu, je nutné je skutečně užívat, stejně tak jako v případě, že vás postihne zápal plic nebo další těžká onemocnění. Stává se ale, že lékař antibiotika předepíše i tehdy, kdy to úplně nutné není. Nemocnému se sice rychleji uleví, ale tělo poté trpí a je oslabeno. Co vlastně antibiotika způsobují a jak se můžete chránit?
Na antibiotika si dejte pozor
I když jde o léky, díky kterým se rychleji uzdravíme a někdy se bez nich vlastně ani uzdravit nemůžeme, antibiotika nás oslabují. Oslabují imunitu a po jejich užívání jsme ještě více náchylní. To, že antibiotika zahubí bakterie, které nám škodí a způsobují nemoci, neznamená, že nezahubí i ty dobré bakterie, které tělo naopak potřebuje. Ohrožená je pak zejména imunita, ale užívání antibiotik se podepisuje i na trávení. Takže pokud nechcete být po užívání antibiotik ještě více křehcí a náchylní k dalším nemocem, je nutné společně s nimi užívat potraviny a doplňky stravy, které umí zvrátit neblahou činnost antibiotik.
Co jíst společně s antibiotiky?
Už když si jdete vyzvednout svůj recept s antibiotiky do lékárny, jistě vás lékárnice upozorní na to, že by bylo dobré si k tomu dokoupit i probiotika. Není to jen obchodní tah, probiotika by vždy měla být užívána společně s antibiotiky a má to obrovský význam. Jen tak si můžete zachránit imunitu a také trávení, které bývá hodně rozvráceno právě vlivem užívání antibiotik. Probiotika mají být užívána po celou dobu léčby antibiotiky a poté ještě minimálně další týden. Kromě doplňků stravy se ale můžete spolehnout na potraviny, které probiotika obsahují v přirozené formě. Nejvíce probiotik nalezneme v kysaných výrobcích, naučte se proto jíst kysané zelí nebo kysané mléčné výrobky.
Imunitu pak posilujte rovněž přirozeným způsobem, snažte se jíst česnek, cibuli a také potraviny s obsahem vlákniny. Celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy ale i ovoce nebo zelenina by měli být na vašem jídelníčku každý den, dokud vám nebude lépe.